Zilvervisjes in bed
Zilvervisjes in huis zijn een vervelend en veelvoorkomend probleem. Nog vervelender is het wanneer u dit ongedierte in bed heeft rondkruipen.
Op deze pagina geven we u informatie over zilvervisjes in bed en wat u hiertegen kunt doen.
Wat is een zilvervisje?
Overlast van zilvervisjes is een veel voorkomend probleem. Dit ongedierte (insect) is dol op een vochtige en warme omgeving en kan zich snel voortplanten. Doordat ze zo klein zijn is de bestrijding van zilvervisjes in bed lastig omdat u niet precies weet hoeveel zilvervisjes zich in uw slaapkamer bevinden.
Zilvervisjes houden niet van licht en zullen zich dus in alle mogelijke kieren en naden verschuilen. Vindt u zilvervisjes in bed dan heeft u een serieus probleem. Het vinden van slechts enkele zilvervisjes wijst er vaak op dat ze in grotere aantallen aanwezig zijn.
Hoe planten zilvervisjes zich voort?
Mannelijke zilvervisjes laten een spermacapsule (een zogeheten spermatofoor) achter welke vervolgens wordt opgepikt door het vrouwtje zodat zij eitjes kan leggen.
Zilvervisjes kunnen drie tot acht jaar oud worden en leggen tijdens hun leven 100 tot 150 eitjes, dus het mag duidelijk zijn dat de bestrijding niet eenvoudig zal zijn. Bovendien kunnen zilvervisjes lange tijd overleven zonder voedsel.
Zilvervisjes eten onder andere schimmels, zetmeel en katoen. Schimmels ontstaan door een combinatie van vocht en warmte, zetmeel komt voor in veel voedingsmiddelen en katoen is natuurlijk een veel gebruikte stof voor beddengoed.
Zilvervisjes in bed zijn onschadelijk
Deze beestjes zijn niet direct schadelijk voor uw gezondheid maar ze kunnen zich door het huis verspreiden en bijvoorbeeld ook ruimtes waar voedsel wordt bewaard als verblijfplaats kiezen. Niet echt fris dus, zeker als u bedenkt dat een zilvervisje zijn hele leven blijft vervellen.
Het vinden van slechts enkele zilvervisjes in bed wijst er vaak op dat er ongezien een groot aantal van dit ongedierte aanwezig is. Alhoewel ze zelf onschadelijk zijn kan de aanwezigheid van schimmels in uw bed/slaapkamer wel degelijk ongezond zijn.
Het idee dat deze beestjes vervellen in uw bed en daar bovendien eitjes leggen is natuurlijk zeer onsmakelijk. Bovendien laten zilvervisjes als ze geplet worden een vieze, grijze stof achter die lastig te verwijderen is.
Een goede ventilatie is van wezenlijk belang
Vindt u zilvervisjes in bed dan wijst dat er vaak op dat uw slaapkamer niet goed geventileerd wordt. Het vocht dat u tijdens het slapen (door ademen en zweten) verliest maakt dat de zilvervisjes prima gedijen in uw slaapkamer en bed.
In nieuwbouwwoningen worden relatief vaak zilvervisjes gevonden doordat er in deze huizen nog veel vocht aanwezig is en ze bovendien meestal goed geïsoleerd zijn. Warmte en vocht: het ideale leefklimaat voor zilvervisjes.
Wat te doen tegen zilvervisjes in bed?
Zorg er voor dat uw slaapkamer niet te warm is en ventileer goed, ook ‘s-nachts. Keer regelmatig uw matrassen en zorg er bovendien voor dat naden en kieren goed zijn afgedicht. Was beddengoed regelmatig en voorkom etensresten in uw bed.
Een volwassen zilvervisje herkent u aan een zilvergrijze kleur terwijl jonge zilvervisjes glanzend wit zijn. Als u zowel jonge als volwassen zilvervisjes aantreft dan kunt u er dus zeker van zijn dat er ook eitjes zijn gelegd in uw slaapkamer of bed.
Hoe kunt u zilvervisjes bestrijden in bed?
Om er zeker van te zijn dat u de zilvervisjesplaag in uw slaapkamer goed aanpakt dient u allereerst te kiezen voor het aanpakken van de oorzaak: de vochtige en warme omgeving veranderen in een goed geventileerde ruimte met een laag vochtigheidsgehalte.
Vervolgens is het zaak de zilvervisjes te bestrijden op een manier die er voor zorgt dat u er ook echt vanaf bent. Er bestaan allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes voor de bestrijding (verdrijving) van zilvervisjes in bed. Echter voor een definitieve oplossing van het probleem is het advies van een professional onmisbaar.
De oplossing: een specialist kan u het beste adviseren
Een professionele ongedierteverdelger weet precies waar een concentratie van zilvervisjes zich kan bevinden en hoe deze te bestrijden. Hij kan u eveneens adviseren over aanpassing van de temperatuur en vochtigheid in uw slaapkamer.
Als u zelf aan de slag gaat met bestrijdingsmiddelen of bijvoorbeeld plakstrips om de zilvervisjes te vangen, dan zult u de zilvervisjes in bed slechts verdrijven naar een andere plek. Uw ongedierteverdelger zorgt voor een blijvende verdelging.
Uiteraard is een professional goed op de hoogte van de verschillende (chemische) bestrijdingsmiddelen en hoe deze te gebruiken. Ga hier vooral niet zelf mee experimenteren want chemische bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk voor mens en (huis)dier.
Dus: wat te doen tegen zilvervisjes in bed?
Het antwoord op deze vraag is:
- Houd de temperatuur in uw slaapkamer beneden de 22º Celsius;
- Zorg in uw slaapkamer voor een luchtvochtigheid van maximaal 50%;
- Ventileer goed en zo vaak als mogelijk ;
- Dicht naden en kieren goed af;
- Zorg voor een goede hygiëne.
Maar vooral:
Schakel een professionele ongediertebestrijder in en vraag advies of maak direct een afspraak om de zilvervisjes permanent uit uw bed te laten verdwijnen.
Hulp nodig? Bel direct vrijblijvend met het nummer hieronder of stel uw vraag via het aanvraagformulier op deze pagina.