Wat zijn zilvervisjes?
U kent ze vast wel: van die kleine zilverkleurige beestjes die ineens onder uw plint vandaan komen kruipen. Dit zijn zogenaamde zilvervisjes. Maar wat zijn zilvervisjes nu eigenlijk voor beestjes en hoe bestrijdt u ze?
Wat zijn zilvervisjes?
In dit artikel geven wij u graag antwoord op de vraag: Wat zijn zilvervisjes?
Een zilvervisje is een insect, maar heeft in tegenstelling tot de meeste insecten geen vleugels. De huid van een zilvervisje bestaat uit schubben.
De diertjes hebben zes poten. Zilvervisjes lijken sterk op hun soortgenoten papiervisjes en ovenvisjes. Er zit echter wel verschil tussen deze diertjes. Wat zijn zilvervisjes nu precies?
Een jong zilvervisje ziet er meteen uit zoals een volwassen zilvervisje, alleen dan kleiner. Zilvervisjes beginnen dus niet als larve zoals de meeste insecten, en ze groeien door te vervellen.
Zilvervisjes kunnen maar liefst acht jaar oud worden en worden uiteindelijk zo’n 13 tot 25 millimeter lang. Het lijf van een zilvervisje is heel plat, waardoor ze heel eenvoudig in kieren en gaten weg kunnen kruipen.
Zilvervisjes hebben twee voelsprieten op hun kop waarmee ze uiteraard kunnen voelen, maar ze kunnen er ook mee ruiken. Ze gebruiken deze sprieten dan ook om eten op te zoeken, maar ook om partners op te zoeken.
Op de achterkant van hun lijf hebben zilvervisjes nog eens drie sprieten. Hiermee kunnen ze trillingen opvangen, waardoor ze het aanvoelen als er een vijand nadert en zo op tijd kunnen vluchten. Ze zijn voornamelijk ’s nachts actief, overdag verstoppen ze zich.
Zilvervisjes planten zich op een bijzondere manier voort, namelijk door een indirecte spermaoverdracht: het mannetje laat een spermapakketje achter en het vrouwtje neemt dat pakketje in zich op.
Vrouwtjes leggen vervolgens zo’n 100 tot 150 eitjes in groepjes van maximaal drie, voornamelijk in de periode van april tot augustus. Deze ovale eitjes zijn krap een millimeter lang en na ongeveer zes weken komen ze uit.
Hoe komen zilvervisjes aan hun naam?
Zilvervisjes danken hun naam aan hun visachtige vorm: ze zijn breed aan de voorkant en smal aan de achterkant. Daarnaast zijn ze zilverkleurig en doet hun manier van voortbewegen ook sterk denken aan die van een vis.
Waar leven zilvervisjes?
Buiten leven zilvervisjes in gebieden waar het vaak koud is, maar niet in gebieden waar het vriest. Zilvervisjes houden van het donker en verschuilen zich dan ook vaak onder gebladerte. Ook donkere plekjes in huis vormen helaas een prima thuis voor zilvervisjes.
Zilvervisjes kunnen een huis binnenkomen door gaten in spouwmuren of door leidingdoorvoeren. Zoals gezegd zijn ze erg plat en daardoor hebben ze maar een kleine doorgang nodig om binnen te kunnen komen. Iedereen heeft wel zilvervisjes in huis, de een heeft er echter veel meer dan de ander. Vocht is hierbij een heel belangrijke factor.
Zilvervisjes houden van vocht en met de goed geïsoleerde huizen van tegenwoordig komen ze daarmee goed aan hun trekken. Die huizen hebben namelijk een hogere luchtvochtigheid doordat er nog veel vocht uit het beton en hout komt.
Door hun voorliefde voor vochtige omgevingen zult u zilvervisjes vooral aantreffen in kelders, keukens, schuren, toiletten en badkamers. Doordat ze niet op gladde oppervlaktes kunnen lopen, worden ze nogal eens in badkuipen en wasbakken aangetroffen.
Het is overigens absoluut geen schande om zilvervisjes in huis te hebben; het is geen teken van een slechte hygiëne en het betekent dus niet dat uw huis niet schoon is.
Foto: Aiwok
Wat eten zilvervisjes?
Zilvervisjes houden van koolhydraatrijk voedsel, zoals suikers (vandaar de bijnaam suikergast) en zetmeel. Dode insecten, schimmels en mijten eten ze ook graag. Ook stijfsel in bepaalde soorten lijm (onder andere in behangerslijm) vinden ze lekker.
Ze kunnen echter in geval van nood ook wel enkele maanden zonder voedsel. Drinken doen zilvervisjes niet; ze onttrekken gewoon vocht uit hun omgeving.
Zijn zilvervisjes schadelijk en wat doet u eraan?
Zilvervisjes zijn niet zozeer schadelijk voor de gezondheid, maar ze vormen wel een indicator dat uw huis te vochtig is. Te veel vocht in huis is natuurlijk nooit goed en daarom is het raadzaam om actie te ondernemen tegen de zilvervisjesplaag.
Het is erg lastig om zilvervisjes zelf te bestrijden, aangezien ze zoals hierboven beschreven erg plat zijn en daardoor in de smalste kieren en gaten verdwijnen. Ook het feit dat ze overdag amper tevoorschijn komen maakt het lastig om ze zelf te bestrijden.
Wilt u meer weten over zilvervisjes?
Bel dan naar het telefoonnummer onder aan deze pagina voor advies. Ook voor de bestrijding van zilvervisjes kunt u dit telefoonnummer bellen of het formulier op de website invullen.