Zijn zilvervisjes schadelijk?
Zilvervisjes zijn een veel voorkomende plaag in Nederlandse huishoudens.
Veel mensen gruwen bij het idee dat er ongedierte in hun huis rondkruipt en er gaan veel verschillende verhalen in de rondte.
Wat is er nu waar en niet waar over zilvervisjes? Zijn zilvervisjes schadelijk of zijn ze alleen maar een vies idee?
Op deze pagina geven we u meer informatie.
Wat zijn zilvervisjes?
De naam zilvervisje komt van de zilverachtige glans van hun geschubde lijf en hun manier van lopen.
Terwijl ze net hun achterlijf heen en weer bewegen schieten ze watervlug door de ruimte. Zilvervisjes zijn franjestaaten, een groep van vleugelloze primitieve insecten waaronder ook papiervisjes en ovenvisjes.
Al deze insecten worden 1 tot 1,5 cm lang en lijken erg op elkaar.
Ze zijn voor een leek moeilijk uit elkaar te halen. Het makkelijkst is om te kijken naar de omgeving:
- Zilvervisjes houden van vochtige donkere ruimtes, zoals keukens en badkamers.
- Papiervisjes houden juist van droge ruimtes als boekenkasten en uw kledingkast.
- Ovenvisjes houden van warmte en komen in Nederland eigenlijk alleen voor in professionele bakkerijen.
De insecten zijn s’nachts actief en het is dan ook een vies idee dat er van alles rondkruipt terwijl u ligt te slapen.
In de ochtend vindt u ze regelmatig terug in uw bad, of in een kopje in de keukenkast. Door de gladde wanden kunnen ze er wel inkruipen maar niet meer uit. Een bijzonder vieze ervaring bij het inschenken van uw ochtendthee.
Zijn zilvervisjes schadelijk?
Zijn zilvervisjes schadelijk voor de mens?
Niet direct, de beestjes kunnen niet bijten of steken. In die zin zijn zilvervisjes niet schadelijk voor de mens. Ze schieten meestal vliegensvlug weg als u de lamp aandoet.
Zijn zilvervisjes schadelijk voor de gezondheid?
Zilvervisjes voeden zich met voornamelijk met zetmeel: broodkruimels, meel en aardappels vormen dan ook een belangrijke voedingsbron. Ook dode insecten en schimmels dienen als voedsel.
Hygiëne in de keuken en badkamer is daarom belangrijk.
Deze aantrekkingskracht van ons voedsel maakt zilvervisjes schadelijk voor de gezondheid. Kiemen van bacteriën en schimmels aan hun poten worden door hen overgedragen op uw eten.
Zijn zilvervisjes schadelijk voor kleding?
Door het gebrek aan voedsel in uw kledingkast zult u daar waarschijnlijk geen zilvervisjes aantreffen. In die zin zijn zilvervisjes niet schadelijk voor kleding.
Als u ze toch aantreft in uw kledingkast zijn het waarschijnlijk papiervisjes, deze eten namelijk zoals de naam al zegt papiervezels.
Kleding van viscose (rayon) bevat net als papier cellulose en daar zijn ze dol op.
Hetzelfde verhaal geldt voor boeken, papiervisjes kunnen behoorlijk schade aanrichten in uw boekenkast. Bestrijding van beide soorten is overigens goed mogelijk.
Zijn zilvervisjes schadelijk voor katten?
Katten zijn jagers en een zilvervisje dat rondkruipt is dan ook onweerstaanbaar. Net als motten zullen katten zilvervisjes vangen en opeten.
Er is niets bekend of ze schadelijk zijn voor katten. Uw kat zal u helpen bij het bestrijden maar zal een de plaag niet kunnen voorkomen.
Mocht u toch bestrijding overgaan zullen katten de gedode zilvervisjes niet opeten, het gaat om het jagen en als ze niet meer bewegen zijn ze ook niet meer interessant.
Hoe voorkomt u een zilvervisjesplaag?
Zoals gezegd is hygiëne het belangrijkst, maar zilvervisjes hebben niet veel nodig om te overleven.
Met papiervisjes kunt u de voedselbron niet verwijderen, u kunt moeilijk al uw boeken, kleding en schilderijen weghalen. Wat u wel kunt doen is de stapel oude kranten in een afgesloten plastic doos bewaren, of beter nog afgesloten in de schuur.
Zilvervisjes houden van vocht, een goede ventilatie is dan ook belangrijk. Schimmelvorming in de natte ruimtes moet direct worden bestreden.
Papiervisjes gedijen weer het best in een droge ruimte.
U zult dus moeten zorgen voor een juiste luchtvochtigheid om dit soort plagen tegen te gaan. Maar dat komt natuurlijk ook uzelf ten goede.
Voor een gezond leefklimaat wordt een luchtvochtigheid in huis van tussen de 40 en 60% geadviseerd. In nieuwbouwhuizen is dit vaak moeilijk te realiseren.
De spouwmuren bevatten vaak nog teveel vocht, vandaar dat een zilvervisjesplaag vaak voorkomt in een nieuwbouwhuis. En als ze eenmaal in huis zijn is bestrijding de enige langdurende oplossing.
Hoe bestrijdt u zilvervisjes?
De bestrijding van zilvervisjes (en papiervisjes) is geen eenvoudige opgave. Er zijn diverse middelen verkrijgbaar in de handel en er zijn genoeg ‘oma-weet-raad’ remedies te vinden op het internet.
Deze zijn net als uw kat op zijn hoogst geschikt om de plaag te beperken. Een zilvervisje kan jaren oud worden, een vrouwtje legt gemiddeld 100 eitjes en de larven, die na 2 weken al uit kunnen, komen zijn na drie maanden al volwassen.
Wilt u echt van uw zilvervisjes af neem dan voor professioneel advies direct met ons contact op.
Bel met het telefoonnummer onderaan deze pagina of vul het aanvraagformulier in op de website. Onze adviseurs zullen u uithoren en aan de hand van uw situatie de juiste maatregelen kunnen nemen.