Wat eten zilvervisjes en hoe worden zilvervisjes bestreden?
Ongedierte in huis. Wie heeft er geen last van (gehad)?
Uiteraard is het ene ongedierte eenvoudiger te bestrijden dan het andere, maar een ding hebben zij gemeenschappelijk; ze vormen een bron van overlast en daarom is een adequate aanpak zonder meer vereist.
Hieronder gaan we wat dieper in op een veelvoorkomend soort ongedierte, te weten het zilvervisje en beantwoorden we de vraag: “Wat eten zilvervisjes?”
Het zilvervisje, vriend of vijand?
En van de meest voorkomende ongemakken is de aanwezigheid van zilvervisjes.
U zult ze ongetwijfeld herkennen aan de zilverachtige smeer die ze achter laten tijdens het vervellen, hetgeen ze overigens continu doen.
De zilvervisjes hebben een grote voorkeur voor moeilijk bereikbare plaatsen zoals keukenkastjes, badkamers en onder het laminaat.
Door de grotere toename van isolatietechnieken die tegenwoordig in de bouw van woningen worden toegepast is de natuurlijke ventilatie van woningen beperkt, hetgeen evident is aan de toename van de populatie van zilvervisjes.
Wat eten zilvervisjes?
Zilvervisjes behoren tot de groep van franjestaarten, niet te verwarren met de vleermuissoort met dezelfde naam.
Het zilvervisje heeft een voorkeur voor met name ‘natte ruimtes’, zoals de badkamer, de kelder, een eventuele zolder maar ook een verwarmingshok, schuren, garages en toiletruimtes kunnen favoriete locaties zijn voor het zilvervisje.
Ook in kantoorgebouwen kunnen zilvervisjes geregeld voorkomen. Ook nestelen zilvervisjes zich ook graag in plinten en kieren of in gleuven in een muur of laminaatvloer.
Slecht geventileerde ruimtes, zoals kruipruimten, trekken dit soort ongedierte aan.
Zilvervisjes kunt u overal in huis tegenkomen, ook in bed.
Zo kunt u ze op het plafond zien kruipen en kunnen ze naar beneden vallen en zodoende gebeurd het nog wel eens dat ze in bed terecht komen. Bovendien nuttigen zilvervisjes ook graag katoen waarvan in bed genoeg aanwezig is.
Wat eten zilvervisjes nog meer?
Zilvervisjes hebben een voorkeur voor voedsel van met name koolhydraten zoals bijvoorbeeld zetmeelrijke voeding. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld brood, behangplaksel, aardappels en pasta`s.
Daarnaast zijn ook plantaardige cellulose vezels favoriet:
- Papier
- Behang
- Karton
- Katoen
- Boeken
- Etc.
Wat eten zilvervisjes nou eigenlijk niet?
Zilvervisjes lusten overigens geen zuivere (scheer)wol. Wol bestaat namelijk uit eiwitten.
Als er kleine gaatjes in wollen kleding zit, dan is de kans groot dat deze zijn veroorzaakt door rupsjes van motten.
Daarnaast staan ook schimmels op de menukaart. Zilvervisjes hoeven niet te drinken, ze zijn namelijk in staat om vocht op te nemen uit hun omgeving.
Zilvervisjes hebben tevens een voorkeur voor schimmels en voedselresten. Overigens kunnen zilvervisjes ook karton eten, echter is dit meer een produkt wat eerder door het papiervisje wordt gegeten dan door het zilvervisje.
Hoe kan ik zilvervisjes bestrijden in mijn woning?
De bestrijding van zilvervisjes in uw woning is geen eenvoudige opgave. Het belangrijkste is om de oorzaak van de aanwezigheid aan te pakken.
De luchtvochtigheid in de woning is essentieel in de levenscyclus van het zilvervisje. Ons advies: ga op zoek naar lekkages in en om de woning.
Zilvervisjes komen dan ook vaak voor met lekkages en schimmelvorming.
Eerst dient de lekkage verholpen te worden, en vervolgens dienen de zilvervisjes en de schimmelvorming bestreden te worden door een ongediertebestrijder.
Let goed op vochtplekken in de muren, vooral bij oudere huizen en let ook op condensvorming bij radiatoren.
Zorg daarnaast voor een goede ventilatie van uw huis. Indien u de ramen en deuren vaak gesloten houdt dan kan dit zorgen voor meer vocht in huis.
Zet daarom na het slapen de ramen open en zorg ook voor een goede ventilatie van de badkamer, vooral ook na het douchen of baden.
Vochtvorming voorkomen. Nieuwbouw versus bestaande bouw
Bij sommige woningen is er sprake van veel vocht in de muren, dit hoeft niet enkel het geval te zijn bij oudere woningen, dit kan ook bij nieuwbouw het geval zijn.
Door gebruik te maken van speciale verf, die verkrijgbaar is bij de betere Doe-het-zelf zaken (Gamma, Praxis, Karwei), kan u een heleboel ellende voorkomen.
Een ander advies is om het huis eens een paar dagen heel goed te verwarmen om de overtollige vocht in wezen te verdampen. Die investering is wellicht wat minder goed voor de portemonee, maar daarna is de woning wel goed droog.
Zijn zilvervisjes schadelijk voor mijn gezondheid?
Zilvervisjes zijn niet schadelijk voor de gezondheid?
Wel is het zo dat de aanwezigheid van zilvervisjes aantoont dat er iets niet in orde is in de woning en indirect zijn zilvervisjes dus schadelijk voor de gezondheid.
Zilvervisjes komen namelijk alleen voor in gebouwen met een relatief hoge vochtigheidsgraad. Een vochtige leefomgeving is schadelijk en kan resulteren in diverse klachten waaronder hoofdpijn, irritaties aan de luchtwegen en andere relevante kwalen.
Wanneer er zilvervisjes worden geconstateerd is het waarschijnlijk al te laat en zal u dus kritisch moeten kijken naar de manier waarop het huis wordt gereinigd.
Over het algemeen is dit het enige wat u zelf kunt doen.
De feitelijke bestrijding en verwijdering van zilvervisjes is een taak voor de specialist. Deze is hierin gespecialiseerd en kan ook garanties afgeven voor een degelijke vakkundige verwijdering van de zilvervisjes.
Ga onder geen enkele voorwaarde aan de slag met allerlei chemicalieën, deze bevatten namelijk in veel gevallen stoffen die gevaarlijk bij ondeskundig gebruik.
Het inschakelen van een professionele dienstverlener die uw woning gegarandeerd vrij maakt van dit type ongedierte is dus noodzakelijk voor een gezonde leefomgeving.
Bel voor direct contact met een professionele bestrijder met het nummer onderaan dit bericht.
Foto: שומבלע